www.CVOHARLEY.com

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

Author Topic: '04 e Glide engine skipping  (Read 199 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MGB

  • Junior CVO Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 62
'04 e Glide engine skipping
« on: March 20, 2017, 11:13:52 PM »

'Hey guys. I have an '04 Screaming Eagle E Glide with 70 k miles on it. Just recently, the engine has started skipping. The rear cylinder is not firing all the time at idle. Did a compression test with these results: Both plugs out: the front cylinder hits 150 lbs consistently with WOT and with no throttle.    The rear cylinder hits 70 lbs with a few revolutions and then all of a sudden, it hits 150 lbs.. I release the pressure guage and try it again and get the same readings. There seems to be no pattern when it hits 150 lbs., sometimes it will turn over a few more or less times before it hits 150 lbs. AND, to complicate things, when actually riding, anything over idle, it runs smooth as can be. No skip at all and plenty of power. All this with the engine cold or hot. The bike has around 70K miles on it and still runs strong, just don't idle too good. The engine has never been worked on or modified in any way except at 30 k miles, I had the dealer install a new screaming eagle cam chain tensioner with high flow oil pump and I just put in an Axtell oil bypass unit which did raise the oil pressure at all RPMs. The skipping was before the oil bypass unit was added too . I'm thinking that the exhaust valve may be sticking or maybe a bad hydraullc lifter, something along those lines. Anyone have any ideas or thoughts as to what might be causing it?Thanks
Logged
'78 Vette
'78 Tri. Bonneville
'04 SEEG
'13 Ann. Tri-Glide
'02 883 (wife's)
'04 1200 (wife's)
'12 sWITCHBACK (wife's)

"RIDE WACHA GOT"

hd-dude

  • Global Moderator
  • 5k CVO Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6344
  • 2005 Cherry FLHTCSE2 "Obsession"

    • CVO1: 05 FLHTCSE2
    • Metal Dragon
Re: '04 e Glide engine skipping
« Reply #1 on: March 20, 2017, 11:23:41 PM »

My guess would be a loose or broken valve guide or maybe a slightly bent valve.Remove the exhaust and look into the exhaust port to see if there is any evidence of the guide moving. Is there any oil consumption?
« Last Edit: March 20, 2017, 11:25:39 PM by hd-dude »
Logged

MGB

  • Junior CVO Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 62
Re: '04 e Glide engine skipping
« Reply #2 on: March 20, 2017, 11:36:33 PM »

No oil consumption and the engine does not smoke.
Logged
'78 Vette
'78 Tri. Bonneville
'04 SEEG
'13 Ann. Tri-Glide
'02 883 (wife's)
'04 1200 (wife's)
'12 sWITCHBACK (wife's)

"RIDE WACHA GOT"

hd-dude

  • Global Moderator
  • 5k CVO Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6344
  • 2005 Cherry FLHTCSE2 "Obsession"

    • CVO1: 05 FLHTCSE2
    • Metal Dragon
Re: '04 e Glide engine skipping
« Reply #3 on: March 20, 2017, 11:49:55 PM »

Typically you will have some smoking or oil consumption with a loose or broken guide. How do the plugs look? I would put an inline spark tester on the rear cylinder to see if it is firing consistently. When you say the rear is not firing how did you determine this? Are both pipes getting hot near the head at idle?

HarleyJeffOregon

  • Full CVO Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 136
  • www.CVOHARLEY.com
    • OR


    • CVO1: 2004 Orange Pearl/Jet Black electra glide.
    • CVO2: 2010 Ultra Classsic Scarlet red pearl/Dark Slate
    • CVO3: 2017 Ultra Limited Black Garnet/ Electric Red Pearl
Re: '04 e Glide engine skipping
« Reply #4 on: March 21, 2017, 04:09:13 PM »

I had the same problem. had two dealers look at it and replaced all kinds of things. it came down to the harness to the fuel injectors. one had a break in it and when the engine shook at different rpm's it caused it to miss. so glad someone figured it out. ;D
Logged

sadunbar

  • 10K CVO Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 11308
  • EBCM # Stealth - SSBS # 1.1 - SoA # Z&E2525 .01%
    • IL


    • CVO1: 2007 FLHTCUSE2
    • CVO2: 2000 FXR4
Re: '04 e Glide engine skipping
« Reply #5 on: March 21, 2017, 06:55:54 PM »

I had the same problem. had two dealers look at it and replaced all kinds of things. it came down to the harness to the fuel injectors. one had a break in it and when the engine shook at different rpm's it caused it to miss. so glad someone figured it out. ;D

An electrical connection to the fuel injectors would not effect the compression to jump from 70 to 150 psi.  150 psi is quite low compression and 70 psi is not enough compression for the cylinder to fire.  If you are confident the compression readings are accurate, I would focus the diagnostic on determining the reason for the low compression.  A valve sticking in the guide could cause periodic low (70 psi) compression without necessarily showing smoke or oil consumption. 

Curious, do you still have the original cam/crank tensioners in the motor?



« Last Edit: March 21, 2017, 06:59:46 PM by sadunbar »
Logged
2007 Screamin Eagle Ultra Classic - Light Candy Cherry and Black Ice
Screamin Eagle 120r
Revolution Performance EMS
Fuel Moto Jackpot headpipes and 4.5" Pro Touring Mufflers
T Man 662-1 cams
HPI 55mm Throttle Body w/5.3 injectors
BDL clutch w/VPC92T
Traxxion AK-20
Legend Air Suspension
Brembo Brake Calipers/Rotors
Garmin Zumo
575 Chubby's
Bushtec Quantum

Unbalanced

  • FUD Examiner
  • 5k CVO Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5858

    • CVO1: 2011 SESG,
    • CVO2: 2004 SEEG Pumpkin,
    • CVO3: 2002 Police Roadking, Maudie and Maybelle Slayer
Re: '04 e Glide engine skipping
« Reply #6 on: March 22, 2017, 02:15:47 PM »

You might consider a leakdown test before you did much else.   Any historic or current codes in the speedometer ?
Logged
HBRR Florida Chapter,  STILL - The Faster Chapter - Proven again in 2017
 

Page created in 0.214 seconds with 22 queries.